luni, 11 februarie 2013

OBEZITATEA

                                     

Definiţia:
            Este o stare patologică caracterizată prin creşterea greutăţii corporale pe seama ţesutului adipos, obiectivizată printr-un IMC >30 kg/m2

Prevalenţa:
           20-25% (în România) din populaţie (toate vârstele) este afectată de obezitate. Predominant este afectată populaţia din mediul urban. Predomină în special la femei. Este un factor de risc aterogen principal.

Aprecierea statusului ponderal:
IMC = G/Î2 (kg/m2)

Valorile indicelui masei corporale
IMC(kg/m2)                            Clasificare
<18,5                                       subponderal
18,5-24,9                                 normoponderal
25-29,9                                    supraponderal
≥30                                          obez
           
Factori de risc şi/sau cauzali ai obezităţii:
1. Factorul genetic:
limplicat 25-75%
lagregarea familială
2. Factori individuali, socioeconomici şi stilul de viaţă
lvârsta
lsexul
lcircumstanţe fiziologice: obezitatea la menopauză, sindromul adipozo-genital la adolescenţi
lnivelul socioeconomic şi educaţional
lsedentarismul
lcomportamentul alimentar: alimentaţia hipercalorică cu aport crescut de glucide şi lipide.
lfumatul
lfactori psihologici
lmedicamente

Clasificarea obezităţii:
I. CRITERIUL ETIOPATOGENIC
                        1. OB primară
                        2. OB secundară
II. CRITERIUL CLINIC
                        1. OB androidă
                        2. OB ginoidă
III. CRITERIUL CRONOLOGIC
                         1. OB juvenilă
                         2. OB adultului

Tablou clinic:
levaluarea greutăţii


Aprecierea greutăţii ideale:
Formula Broca
                        GI = Î – 100
Formula Lorentz
                        GI = (Î-100)-(Î-150)/4
După aceste formule, când diferenţa între greutatea reală(actuală) şi cea ideală(normală) este de peste 15-20% corespunde obezităţii de gradul I, între 20-30% corespunde obezităţii de gradul II, peste 30% corespunde obezităţii de gradul III.
ldiagnosticul morfotipului
lpatogenia (cauza)
Obezitatea generalizată se caracterizează prin depunerea uniformă a ţesutului adipos.
Obezitatea localizată:
-  de tip ginoid: ţesutului adipos este depus predominant în jumătatea inferioară a organismului
-  de tip android: ţesutului adipos este depus predominant în jumătatea superioară(ceafă şi abdomen).

Examene paraclinice:
· Glicemia a jeun, TTGO, CT, TGL, HDL-Co, LDL-Co, ex. endocrinologice, EKG, probe funcţionale hepatice.
·   Măsurarea pliului cutanat: metodă de elecţie la copil pentru aprecierea obezităţii.
·   Raportul talie-şold permite clasificarea obezităţii în androidă sau ginoidă.

Complicaţii şi boli asociate
1. Cardiovasculare: HTA, boală coronariană, AVC, tromboză venoasă
2. Metabolice: DZ tip 2, dislipidemii, insulinorezistenţă
3. Gastrointestinale: hernie hiatală, litiază biliară, cancer colorectal, steatoză hepatică
4. Respiratorii: dispnee, hipoventilaţie, sleep apnea
5. Neurologice: sciatica
6. Boli ale glandei mamare: neoplasm, ginecomastie
7. Genitourinare: ovar polichistic, incontinenţă urinară, fertilitate redusă, complicaţii ale sarcinii
8. Ortopedice: boala artrozică
9. Psihologice: depresie, anxietate

Managementul pacientului cu exces ponderal. Strategiile sugerate de OMS (1998)
ØPREVENIREA EXCESULUI PONDERAL
ØSCĂDEREA PONDERALĂ
- Optimizarea stilului de viaţă
- Medicamente                                                                       
- Chirurgia bariatrică
ØMENŢINEREA NOII GREUTĂŢI

Tratament:
 Mijloace pentru scăderea şi menţinerea greutăţii:
  1. Modificarea stilului de viaţă
lregim alimentar
lactivitate fizică
lmodificarea comportamentului alimentar
  1. Farmacoterapie
C.     Intervenţii chirurgicale pentru scăderea greutăţii (chirurgia bariatrică)
1.  Regimul alimentar:
l     Hipocaloric
l     Dietele:  <800 kcal/24 de ore, dar nu de zero calorii) - ¯ cu 1,5-2,5 kg/săptămână; 1200 kcal/24 de ore - ¯ de 0,5-0,6 kg/săptămână
l      Dieta ad-libitum, hipolipidică
l     Hipoglucidic
l     120-150 g G /zi- din fructe, legume şi, în cantitate ¯, din pâine şi din cartofi
l     Hipolipidic
l      maximum 40 g L (0,7-0,8 g/kg corp/zi), în special nesaturate.
l     Normoproteic
l      1 g P /kg corp/zi - din lactate degresate, carne slabă şi, în special, din peşte
2. Practicarea exerciţiilor fizice:
Consum energetic:
Mers lent: 50-100 kcal/h
Mers rapid: 300 kcal/h
Ciclism, înot, tenis: 600 kcal/h
Urcatul scărilor: 1.000 kcal/h
3. Tratamentul medicamentos reprezentat de medicaţia anorexigenă.
4. Tratamentul chirurgical
Indicat în caz de:
IMC ≥40 kg/m2;
IMC ≥35 kg/m2 în prezenţa complicaţiilor obezităţii;
insuccesul metodelor de scădere/menţinere aplicate timp de un an


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu