Definiţia:
Este o
stare patologică caracterizată prin creşterea greutăţii corporale pe seama
ţesutului adipos, obiectivizată
printr-un IMC >30 kg/m2
Prevalenţa:
20-25% (în România) din populaţie (toate
vârstele) este afectată de obezitate. Predominant este afectată populaţia din
mediul urban. Predomină în special la femei. Este un factor de risc aterogen
principal.
Aprecierea statusului ponderal:
IMC = G/Î2 (kg/m2)
Valorile indicelui masei corporale
IMC(kg/m2) Clasificare
<18,5 subponderal
18,5-24,9 normoponderal
25-29,9 supraponderal
≥30 obez
Factori de risc şi/sau cauzali ai obezităţii:
1. Factorul genetic:
limplicat 25-75%
lagregarea familială
2. Factori
individuali, socioeconomici şi stilul de viaţă
lvârsta
lsexul
lcircumstanţe
fiziologice: obezitatea la menopauză, sindromul adipozo-genital la adolescenţi
lnivelul socioeconomic şi educaţional
lsedentarismul
lcomportamentul alimentar:
alimentaţia hipercalorică cu aport crescut de glucide şi lipide.
lfumatul
lfactori
psihologici
lmedicamente
Clasificarea
obezităţii:
I. CRITERIUL ETIOPATOGENIC
1.
OB primară
2.
OB secundară
II. CRITERIUL CLINIC
1.
OB androidă
2.
OB ginoidă
III. CRITERIUL
CRONOLOGIC
1. OB juvenilă
2. OB adultului
Tablou clinic:
levaluarea greutăţii
Aprecierea greutăţii ideale:
•Formula Broca
GI
= Î – 100
•Formula
Lorentz
GI
= (Î-100)-(Î-150)/4
După aceste formule, când diferenţa între greutatea
reală(actuală) şi cea ideală(normală) este de peste 15-20% corespunde
obezităţii de gradul I, între 20-30% corespunde obezităţii de gradul II, peste
30% corespunde obezităţii de gradul III.
ldiagnosticul morfotipului
lpatogenia (cauza)
Obezitatea generalizată se caracterizează prin depunerea
uniformă a ţesutului adipos.
Obezitatea localizată:
- de tip ginoid: ţesutului adipos este depus predominant
în jumătatea inferioară a organismului
- de tip android: ţesutului adipos este depus predominant
în jumătatea superioară(ceafă şi abdomen).
Examene paraclinice:
· Glicemia a jeun, TTGO , CT ,
TGL, HDL-Co, LDL-Co, ex. endocrinologice, EKG, probe funcţionale hepatice.
· Măsurarea
pliului cutanat: metodă de elecţie la copil pentru aprecierea obezităţii.
· Raportul
talie-şold permite clasificarea obezităţii în androidă sau ginoidă.
Complicaţii şi boli asociate
1.
Cardiovasculare: HTA, boală coronariană, AVC, tromboză venoasă
2. Metabolice: DZ
tip 2, dislipidemii, insulinorezistenţă
3.
Gastrointestinale: hernie hiatală, litiază biliară, cancer colorectal, steatoză
hepatică
4. Respiratorii:
dispnee, hipoventilaţie, sleep apnea
5. Neurologice:
sciatica
6. Boli ale
glandei mamare: neoplasm, ginecomastie
7. Genitourinare:
ovar polichistic, incontinenţă urinară, fertilitate redusă, complicaţii ale
sarcinii
8. Ortopedice:
boala artrozică
9. Psihologice:
depresie, anxietate
Managementul pacientului cu exces ponderal. Strategiile sugerate de OMS
(1998)
ØPREVENIREA EXCESULUI PONDERAL
ØSCĂDEREA
PONDERALĂ
- Optimizarea
stilului de viaţă
- Medicamente
- Chirurgia bariatrică
ØMENŢINEREA
NOII GREUTĂŢI
Tratament:
Mijloace pentru scăderea şi menţinerea greutăţii:
- Modificarea
stilului de viaţă
lregim alimentar
lactivitate fizică
lmodificarea comportamentului alimentar
- Farmacoterapie
C.
Intervenţii
chirurgicale pentru scăderea greutăţii
(chirurgia bariatrică)
1. Regimul
alimentar:
l
Hipocaloric
l Dietele: <800 kcal/24 de ore, dar nu de zero calorii) - ¯ cu 1,5-2,5 kg/săptămână; 1200 kcal/24 de ore - ¯ de 0,5-0,6 kg/săptămână
l Dieta ad-libitum, hipolipidică
l
Hipoglucidic
l 120-150 g G /zi- din fructe, legume şi, în
cantitate ¯, din pâine şi din cartofi
l
Hipolipidic
l maximum
40 g L (0,7-0,8 g/kg corp/zi),
în special nesaturate.
l
Normoproteic
l 1 g P /kg corp/zi - din lactate degresate,
carne slabă şi, în special, din peşte
2. Practicarea
exerciţiilor fizice:
Consum energetic:
•Mers lent: 50-100 kcal/h
•Mers rapid: 300 kcal/h
•Ciclism, înot, tenis:
600 kcal/h
•Urcatul
scărilor: 1.000 kcal/h
3. Tratamentul
medicamentos reprezentat de medicaţia anorexigenă.
4. Tratamentul
chirurgical
Indicat în caz de:
•IMC ≥40 kg/m2;
•IMC ≥35 kg/m2 în prezenţa complicaţiilor obezităţii;
insuccesul metodelor
de scădere/menţinere aplicate timp de un an
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu